Typografi og Macintosh

Typografi og Macintosh
Typografi og Macintosh

De fleste som arbeider med tekstbehandling og elektroniske sideombrekkings- programmer mangler grunnleggende typografisk innsikt. Denne boka retter på det, og vil være en nødvendighet for alle som er interessert i å presentere tekst på en måte som forener høy lesbarhet med et godt utseende.

 

De små finessene som gir et dokument profesjonelt utseende blir behandlet punkt for punkt, med særlig vekt på det som er spesiellt for norske tradisjoner.

Det er ikke tatt utgangspunkt i noe bestemt tekstbehandlingsprogram, så alle kan være med, også de som ikke bruker Macintosh.

Lindgren, R. (1992).Typografi og Macintosh. Oslo: Spartacus Forlag. ISBN 9788243000148.

Utgitt i 1992, kanskje litt for inspirert av Robin Williams «The Mac is not a Typewriter». Baksideteksten var nok preget av at ingen av de impliserte kunne noe om salg dengang, den er litt cringe nå, som de unge sier.

Den var preget av at dengang var desktop pubishing fortsatt nytt og spennende.

Bakgrunnshistorien for boka var egentlig at jeg hadde blitt shanghaiet inn i målstyret i Mål og makt – Noreg mållags målpolitiske tidsskrift (Ja, jeg er for å holde på nynorsken). Samtidig hadde jeg begynt å studere realfag, og hadde kommet over sideombrekkingsprogrammet LaTeX. Mål og makt var med i Norsk Tidskriftforum. De argumenterte for at tidsskriftene spleiset på å spleise på en datamaskin som alle kunne dele tid på, til egenproduksjon. Jeg tenkte at det burde vi jo kunne få til sjøl, og to nummer av Mål og makt ble satt i LaTeX. Så fikk jeg tilgang på Mac.

Jeg så fort at mye av det som ble gitt ut var av svært interessant typografisk kvalitet, og at noen burde gjøre noe med det.