Etter sjokket: Traumatisk stress og PTSD

Etter sjokket: Traumatisk stress og PTSD
Etter sjokket: Traumatisk stress og PTSD

Ulykker, katastrofer og krenkende eller livsstuende hendelser gjør noe helt spesielt med oss. Kroppen reagerer på en måte vi kanskje aldri har opplevd før, og som kan virke skremmende. Slike brå og uventede hendelser fører til traumatisk stress, som kan utvikle seg til posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Mishandling mobbing, overgrep eller omsorgssvikt kan også føre til helseproblemer, kanskje mange år etterpå.

Nille Lauvås overlevde bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Etterpå ville hun lese mer om traumer, men fant ingen bøker som beskrev traumer på en lettfattelig måte. Sammen med psykolog Rolf M.B. Lindgren skrev hun dermed den første norske boka for mennesker som har opplevd traumatiske hendelser, deres pårørende og andre som bistår traumatiserte mennesker. Boka er lettlest, skrevet for mennesker som kan ha problemer med hukommelsen og konsentrasjonsevnen.

Les første kapittel her.

Lauvås, N. & Lindgren, R. (2015)Etter sjokket: Traumatisk stress og PTSD. Oslo: Aschehoug

Jeg var Facebook-venn med Nille fordi jeg har jobbet sammen med hennes mann, og hadde truffet henne ved noen få anledninger.  Hun hadde, hvor nøye vet jeg ikke, fulgt med på bloggen min og visste at jeg hadde hatt traumatiserte i behandling, og sendte meg ei melding hvor hun lurte på om jeg trodde det var grunnlag for å skrive ei bok som dette og om jeg kunne tenkt meg å være medforfatter. 

Hun glemmer aldri svaret hun fikk, sier hun:  «Ja og ja.» Det var visst typisk nerd.